Άγιος Παντελεήμονας

Το μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος βρίσκεται 3 χλμ. έξω από την Αγιά στον δρόμο για τη Μελιβοία. Είναι χτισμένο τον 13ο αι. μ.Χ. και σύμφωνα με πληροφορίες έμεινε εγκαταλελειμμένο για περισσότερο από έναν αιώνα. Αποτελείται από το Καθολικό, το οποίο είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου, τον πύργο του Ηγουμένου, την Τράπεζα και την πτέρυγα των κελιών.

Eίναι κτίσμα σταυροειδή εγγεγραμμένου αθωνίτικου τύπου με τρούλο και τοιχογραφήθηκε στα 1724 από τον Πελοποννήσιο μοναχό Γαβριήλ. Φέρει τρεις τρούλους, τον κεντρικό και δυο μικρότερους, γι’ αυτό και το μοναστήρι ονομαζόταν «Κουμπελής». Σώζεται επίσης η τράπεζα, με τοιχογραφίες του 1616, όπου υπάρχουν σκηνές από τη ζωή των πρωτοπλάστων. Το σημαντικότερο στοιχείο είναι ο διώροφος πύργος της εισόδου, με παρεκκλήσι στον όροφο, ενώ τα κελιά έχουν καταρρεύσει.
Την δεκαετία του 1980 εγκαταστάθηκε γυναικεία μοναστική αδελφότητα, η οποία ανοικοδόμησε την κατεστραμμένη δυτική πτέρυγα. Όμως εγκαταλείφθηκε και πάλι για μεγάλο διάστημα. Από το 2005 εγκαταστάθηκε νέα αδελφότητα από 2 ιερομονάχους.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s