Δάσος Πολυδενρίου

Το Δάσος Πολυδενδρίου απέχει από τα πλησιέστερα αστικά κέντρα, την κωμόπολη της Αγιάς και τη Λάρισα, 30χμ και 65χμ αντίστοιχα. Στην καρδιά του Μαυροβουνίου και μέχρι τη θάλασσα, βρίσκεται το πρώην βασιλικό κτήμα Πολυδενδρίου έκτασης 34.791 στρεμμάτων και υψόμετρου 1.054 μ., με το πανέμορφο Δάσος Πολυδενδρίου, ένα από τα πιο οργανωμένα δάση της χώρας μας (σηματοδοτημένα μονοπάτια, ποδηλατοδρόμοι, χώροι πικνίκ), όπου υπάρχουν ακόμη αγριογούρουνα, ζαρκάδια, λαγοί, αγριόγατοι και όπου το 1991 παρατηρήθηκε το σπάνιο είδος αιλουροειδούς, ο Λυγξ.

35335-569-1(14).jpgΔΑΣΟς ΠΟΛΥΜια ξεχωριστή εμπειρία για το επισκέπτη, είναι και το περπάτημα στο μονοπάτι του δάσους. Η διαδρομή ξεκινά δεξιά από τη γέφυρα του ρέματος της Μπουρμπουλήθρας που βρίσκεται στον παραλιακό δρόμο του Αγιοκάμπου, που πάει προς το λιμάνι. Προχωρούμε δυτικά στο δεξιό μέρος του ρέματος, σε άσφαλτο, έως τη γέφυρα του δρόμου Αγιοκάμπου Πολυδενδρίου. Περνάμε την άσφαλτο και εξακολουθούμε τώρα σε αγροτικό χωματόδρομο, έχοντας αριστερά μας το ρέμα με τα τρεχούμενα νερά και δεξιά, κτήματα με οπωροφόρα δένδρα και σποραδικές αγροικίες. Προχωρώντας φθάνουμε σ’ ένα σημείο, όπου πρέπει να περάσουμε το ρέμα μέσα από το νερό. Εξακολουθούμε τον χωματόδρομο, προσπερνάμε έναν δρόμο που κατηφορίζει δεξιά στο ρέμα και σε μικρό χρονικό διάστημα φθάνουμε σε μία διασταύρωση. Εκεί ένας δρόμος πάει δεξιά κάτω στο ρέμα και ο άλλος αριστερά. Το μονοπάτι αρχίζει ακριβώς επάνω αριστερά στην ανηφόρα πριν τη διασταύρωση, νότια μέσα σε πυκνύ βλάστηση.

20130429135727polydendri2.jpgneaΒόρεια οριοθετείτε από το Ρέμα «Μπουρμπουλήθρα» και νότια από το ρέμα «Ρακοπόταμος». Η ιστορία του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Δάσους αρχίζει την εποχή της Τουρκοκρατίας όπου το χωριό Πολυδένδρι αποτελούσε τσιφλίκι στην κατοχή του Οθωμανού Μεχμέτ Τεβφίκ Βεη Εφεδήν. Το 1841 το τσιφλίκι πουλήθηκε από τον Οθωμάνο στους Ελληνικής καταγωγής Μανόλη Αλεξανδρή και Δημήτριο Θεοχάρους. Κατόπιν διαφόρων αγοροπωλησιών η κυριότητα του Δάσους περιήλθε στον οθωμανικής καταγωγής Χασάν Λεοντάρη και μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στο Ελληνικό κράτος το 1881 το Δάσος διαχειρίστηκε ως μη Δημόσιο Δάσος.vasiliko_ktima-polidendriou.jpgΔΑΣΟΣ

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s