Κάστανα

Η ιστορία της παραγωγής και διακίνησης του κάστανου στην περιοχή ξεκινά από τα αρχαία χρόνια και ταυτίζεται με την ιστορία της πόλης της Κασθαναίας, η οποία τοποθετείται σε φυσικά οχυρωμένη θέση κοντά στο χωριό Σκλήθρο. Αναφορές σε ιστορικά κείμενα υποδεικνύουν ότι στην περιοχή υπήρχαν καλλιέργειες ήρεμης καστανιάς και η πόλη υπήρξε κέντρο για την εξάπλωση και εξαγωγή του καρπού μέσω του εμπορίου.

Σήμερα καστανεώνες μπορούμε να βρούμε σε όλο τον Κίσσαβο και το Μαυροβούνι, ενώ η παραγωγή κάστανου στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Αγιάς παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, αποτέλεσμα της ανανέωσης των καστανεώνων που πραγματοποιήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Η εντατικοποίηση της καλλιέργειας, η βιολογική καταπολέμηση του έλκους, η βιολογική καταπολέμηση της καρπόκαψας με εγκατάσταση δικτύου φερομονικών παγίδων, το μεράκι και η εμπειρία των αγροτών, αφενός αύξησαν την παραγόμενη ποσότητα και αφετέρου κράτησαν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο την ποιότητα.

kastano_1

Σήμερα τα κάστανα Μελιβοίας είναι πασίγνωστα για την ποιότητα, την λάμψη, το μέγεθος, και τη γεύση τους.

Τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε προσπάθεια από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Μελιβοίας σε συνεργασία με το δήμο για την καταχώρησή τους ως προϊόν ΠΟΠ. Έτσι αυξάνεται η αναγνωρισιμότητα του, η ιχνηλασιμότητα του έναντι ομοειδών προϊόντων και μπορεί πλέον να γίνει ανταγωνιστικό τόσο στις εγχώριες όσο και στις ευρωπαϊκές αγορές.

Για την προώθηση του προϊόντος και την ενημέρωση του κόσμου, την 3η εβδομάδα του Οκτώβρη κάθε χρόνου πραγματοποιείται στο γραφικό χωριό της Καρίτσας, η Γιορτη του Κάστανου.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s