Μοναστήρι Τιμίου-Ιωάννη Προδρόμου

Το Μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου βρίσκεται 3,5 χλμ. έξω από το χωριό Ανατολή

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΑγιάς. Κτίστηκε το 1550 από τον Αγιο Δαμιανό τον Μυριχοβίτη και βρίσκεται σε υψόμετρο 1100 μ. πάνω στις πλαγιές της Όσσας, σ΄ένα από τα ωραιότερα φυσικά μπαλκόνια του βουνού, με μία υπέροχη θέα σε ολόκληρο τον Λαρισαϊκό κάμπο. Το υπάρχον σήμερα μοναστήρι έχει κτιστεί το 1797 στη θέση του παλαιότερου. Η Μονή μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο άρχισε να εγκαταλείπεται ώσπου ερημώθηκε μέχρι και το 2000, όταν ανέλαβε να την αποκαταστήσει μια ομάδα από ορθόδοξες μοναχές διαφόρων εθνοτήτων.

Η Μονή αναπτύσσει μία αξιολογότατη και εντονότατη οικολογική και αγροτουριστική OLYMPUS DIGITAL CAMERAδράση, καθώς επιδιώκει την αρμονική και καλή σχέση γης και φύσης, αποτελώντας η ίδια ένα ζωντανό παράδειγμα και έναν πόλο έλξης για νέους αγρότες που θα θελήσουν να στραφούν στους παραδοσιακούς τρόπους καλλιέργειας. Ταυτόχρονα είναι και ένας φύλακας της περιοχής και προστάτης του περιβάλλοντος, αφού είναι αντίθετη στους ψεκασμούς και τη χρήση χημικών λιπασμάτων στις καλλιέργειες της περιοχής. Επίσης στη Μονή λειτουργεί και εκθεσιακός χώρος οικολογικών προϊόντων που διατίθενται προς πώληση, όπως είναι γαλακτοκομικά και τυροκομικά προϊόντα, τα παράγωγα αυτών, μαρμελάδες από φρούτα της περιοχής, ελιές και διάφορα σκευάσματα από βότανα του βουνού.


OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτόχος της μοναχικής κοινότητας αποτελεί η αναστήλωση της Παλαιάς Μονής η οποία διακρίνεται από την τοπική αρχιτεκτονική της και αποτελεί θεσσαλική πολιτιστική κληρονομιά.
Κοντά στη Μονή και σε απόσταση 3 χιλ., στη θέση «Δογαντζή», βρίσκεται το ασκηταριό του Αγίου Δαμιανού το οποίο είναι χτισμένο μέσα στα ριζά ενός τεράστιου βράχου.
Το δάσος της Μονής είναι οργανωμένο ώστε οι επισκέπτες να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για φαγητό στην εξοχή και ως χώρο αναψυχής. Είναι γνωστό για την γιορτή της Πρωτομαγιάς, όπου συγκεντρώνεται μεγάλο πλήθος κόσμου και το γλέντι είναι μοναδικό.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s