Σκήτη

      Η Σκήτη είναι χωριό ορεινό, χτισμένο αμφιθεατρικά στις πλαγιές του Μαυροβουνίου σε ύψομετρο 350μ. και βρίσκεται πάνω στον παλιό δρόμο Αγιάς-Αγιοκάμπου.Απέχει 45χλμ απο τη Λάρισα και μόλις 7 χλμ. από τις παραλίες του Αιγαίου Πελάγους. Ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται στα 400 άτομα ενώ το καλοκαίρι ξεπερνά τους 1000. Κύριο εισόδημα των κατοίκων είναι η καλλιέργεια ελιάς, καστανιάς, μήλων και αχλαδιών, η κτηνοτροφία, η αλιεία και ο τουρισμός.

ΣΚΗΤΗ1       Το όνομα Σκήτη παραπέμπει σε χώρο όπου θα ασκήτευαν παλιά μοναχοί. Κοντά στο Πολυδένδρι ή τη Σκήτη τοποθετεί η έρευνα τη θέση της αρχαίας Μελιβοίας, παλιάς πρωτεύουσας του Φιλοκτήτη.  Στα ΒΔ της Σκήτης υπάρχουν ερείπια φρουρίου, το οποίο πιθανότατα ταυτίζεται με τη βυζαντινή Κενταυρόπολη.Η Κενταυρόπολη   ήταν η οχυρή θέση στο εσωτερικό του Αγιόκαμπου, που προστάτευε τους κατοίκους από τις βαρβαρικές επιδρομές.

Η Σκήτη αποτελεί έναν ιδανικό τουριστικό προορισμό για όλες τις εποχές του χρόνου καθώς συνδυάζει με περισσή ομορφιά βουνό και θάλασσα. Το χωριό είναι πνιγμένο κυριολεκτικά στο πράσινο μιας και δάση απο καστανιές και πλατάνια υπάρχουν σε αφθονία.Ο επισκέπτης μπορεί να περιπλανηθεί στη γραφική πλατεία, να απολαύσει σπίτια παραδοσιακά με κήπους ολάνθιστους, να κάνει βόλτες στα γραφικά δρομάκια του παραδοσιακού οικισμού και να αγναντέψει την απεραντοσύνη του Αιγαίου.

ΣΚΗΤΗ2      Κοντά στο χωριό σε απόσταση 3 χλμ. συναντάμε την πηγή «Μπουρμπουλήθρα», μέσα σε πλούσια βλάστηση με πλατάνια και νότια της εντοπίζονται τα ερείπια τειχών της αρχαίας Μελιβοίας γνωστής και από τον Φιλοκτήτη στον οποίο αναφέρεται ο Όμηρος. Το δάσος του Μαυροβουνίου όπου κυριαρχούν πολλών ειδών δέντρα και ζώα, έχει ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA 2000. Άλλα σημεία με άπλετη θέα είναι το «Κάστρο» σε απόσταση 2 χλμ. από το χωριό και η τοποθεσία «Σημαία».

Επίσης κοντά στο χωριό, βρίσκεται η λίμνη της Σκήτης περιτυλιγμένη από τους λόφους με καστανιές και καρυδιές, όπου μπορούν να γίνουν και διάφορες οργανωμένες δραστηριότητες.

Αξίζει να δει κανείς τις εκκλησίες της Αγ. Τριάδος (1965) με την πέτρινη βρύση «Παπαστάθαινα», του Αγ. Αθανασίου με τις σπουδαίες αγιογραφίες, της Παναγίας, των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, τα ξωκλήσια του Άη- Λιά και της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος κ.ά. Σε άριστη κατάσταση στέκεται στο κέντρο του χωριού η Κάτω Βρύση (1890).

Σχολιάστε