Σκλήθρο

   Το Σκλήθρο είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 435 μ., στο κατάφυτο Μαυροβούνι, ανάμεσα στον Κίσσαβο και το Πήλιο. Το καταπράσινο Σκλήθρο με τα αιωνόβια πλατάνια τα οποία είναι ντυμένα με κισσούς και δημιουργούν φυσικά πανύψηλα «τείχη», με τις οξιές, τις καστανιές και τις βελανιδιές, χτίστηκε  κατά τη  διάρκεια της δουλείας στην οχυρή θέση που βρίσκεται σήμερα, ώστε να αποφεύγονται οι πειρατικές επιθέσεις. Κατά την τοπική παράδοση στη θέση αυτή υπήρχε ένα αιωνόβιο δέντρο σκλήθρο – ένα είδος υδρόφυλλου φυτού, το οποίο του έδωσε το όνομα. Απέχει 68 περίπου χλμ. από τη Λάρισα και 30 χλμ. από την Αγιά και ο πληθυσμός δεν ξεπερνά τα 200 άτομα. Από τα τέλη του 2010 αποτελεί Δημοτικό διαμέρισμα του δήμου Αγιάς. Κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η γεωργία(ελιές, καστανιές και συκιές), η κτηνοτροφία και η δασοκομία(εμπόριο ξυλείας).

σκληθρο      Συνδυάζει βουνό και θάλασσα και αποτελεί αγαπημένο προορισμό για κάθε φυσιολάτρη. Ο επισκέπτης μπορεί να δροσιστεί και να απολαύσει την παρθένα φύση στις πηγές-βρύσες Τρανή Βρύση, Καρδάρα, Συκιά και Μπουρμπουλήθρα. Στην περιοχή ρέει ο ρακοπόταμος, που πηγάζει από το Μαυροβούνι, όπου συναντάμε το γεφύρι, που είναι κατασκευασμένο από πελεκητή πέτρα, όπως επίσης και τον νερόμυλο. Οι κορυφές «Κούτρα» (650 μ.) και «Κουτλ» (850 μ.) δημιουργούν στον επισκέπτη ευχάριστο αίσθημα ξεκούρασης και γαλήνης με την πανοραμική τους θέα. Επίσης από τη θέση Καραγιάννη διακρίνεται το Αιγαίο, το Πήλιο και η Χαλκιδική.

    Στο Σκλήθρο υπάρχει Λαογραφικό Μουσείο που λειτουργεί μόνο κατά τους θερινούς μήνες. Αξίζει κανείς να επισκεφτεί και την εκκλησία των Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου στο χωριό, και στα ξωκλήσια των Προφ. Ηλία, Αγ. Νικολάου και Αγ. Ιωάννη.

2013-6-9_ ΣΚΛΗΘΡΟ 16         Το χωριό πανηγυρίζει στην κεντρική πλατεία στις 29/6 των Αγίων Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και στα πλαίσια του φεστιβάλ Φιλοκτήτεια στις 20/7 στο ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία πραγματοποιούνται πολιτιστικές εκδηλώσεις. Επίσης μεγάλο πανηγύρι διεξάγεται στις 6-8/9 των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, με Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια φαγοπότι και χορό στην πλατεία της Σκήτης. Ο Σύλλογος Σκληθριωτών αναλαμβάνει τη διοργάνωση διαφόρων πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως τη γιορτή Μανιταριού που πραγματοποιείται τα τελευταία τρία χρόνια το Φθινόπωρο. Στη γιορτή οι φίλοι του μανιταριού  ανταλλάσσουν γνώσεις  και εμπειρίες για τα μανιτάρια και δοκιμάζουν μανιταρογεύσεις.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s