Αποκριάτικες εκδηλώσεις στον Δήμο Αγιάς

απόκριεςΟ Δήμος Αγιάς, πάντα σε συνεργασία και με την καθοριστική βοηθεια όλων των συλλόγων της περιοχής, Μορφωτικών Πολιτιστικών, Πολι­τιστικών,Εμπορικών, Εξωραϊστικών, Περιβαλλοντικών,  Επαγγελμα­τιών, Γυναικών, Γονέων και Κηδεμόνων, θα διοργανώσει και φέτος πλούσιες Αποκριάτικες εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε έχει ως εξής:

Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου

Παιδικό μασκέ πάρτι με dj στην κεντρική πλατεία της Αγιάς, μετά τις 11πμ, με τη συμμετοχή των σχολείων. Παιχνίδι και χορός για τους μι­κρούς φίλους (σε περίπτωση βροχής, η εκδήλωση θα μεταφερθεί στο κλειστό γυμναστήριο Αγιάς).

Κυριακή 2 Μαρτίου

Κατά τις ώρες 12μ. έως 2μμ στην ανάπλαση του Αγιοκάμπου, στην ανάπλαση της Σωτηρίτσας, στο «Θέατρο της Θάλασσας» στην Πλατανιά Βελίκας και στην παραλία του Στομίου θα λειτουργούν παι­δικά εργαστή­ρια κατασκευής αποκριάτικης μάσκας και χαρταετού.
Στις 11πμ, στη διασταύρωση του Μεταξοχωρίου, θα ξεκινήσει το κυνήγι του χαμένου  θησαυρού. Στις 4μμ, όλοι οι καρναβαλιστές θα συναντη­θούν μπροστά στη Μουσική Σχολή του Δήμου Αγιάς και θα «ξεσηκώ­σουνε» τους δρόμους και τα σοκάκια της Αγιάς περνώντας από τη γειτο­νιά του Αγίου Γεωργίου, διασχίζοντας την Αγιοκάμπου και καταλήγο­ντας στην κεντρική πλατεία της Αγιάς. Το αποκριάτικο ξεφάντωμα θα συνεχιστεί στις 7μμ με τη φωτιά που θα ανάψουν οι καρναβαλιστές, με χορούς, πα­ραδοσιακά αποκριάτικα τραγούδια, χάσκα, γαϊτανάκι και κά­ψιμο του καρνάβαλου. Οι γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών Αγιάς θα προσφέρουν στους επισκέπτες παραδοσιακά εδέσματα, λουκάνικα και κρασί. Για πρώτη φορά φέτος ο Κυνηγετικός Σύλλογος Αγιάς και Περι­χώρων θα προσφέρει αγριογούρουνο κεμπάπ σε όσους θα παρευρεθούν στην πλα­τεία.

Το γλέντι, όμως, δεν θα σταματήσει στην Αγιά. Οι καρναβαλιστές, με τη συνοδεία μουσικής, θα ανηφορίσουν «καρναβαλίζοντας» στο Με­ταξο­χώρι για ακόμα μεγαλύτερο ξεφάντωμα με κάψιμο καρνάβαλου, εδέ­σματα και κρασί από τον Πολιτιστικό Εξωραϊστικό Σύλλογο Μεταξο­χω­ρίου, μου­σική και χορό μέχρι τελικής πτώσεως.

Άναμμα φωτιάς, καρνάβαλους, εδέσματα θα έχουν, επίσης, ο Αγιό­καμπος (στην ανάπλαση), η Βελίκα στο «Θέατρο της Θάλασσας» στην Πλατανιά όπου θα υπάρχει και ζωντανή μουσική, ο Αετόλοφος, το Γερα­κάρι, το Μεγαλόβρυσο, οι Νερόμυλοι, η Ποταμιά, η Καρίτσα, το Στόμιο, ο Παλαιόπυργος, το Ομόλιο, η Δήμητρα, το Κα­στρί, η Μαρμα­ρίνη, η Ανατολή, η Μελιβοία, το Σκλήθρο και η Σωτηρί­τσα.

Καθαρά Δευτέρα 3 Μαρτίου

Καζάνια με φασολάδες θα στηθούν στα εξής χωριά: Ανάβρα, Πο­τα­μιά, Έλαφος, Παλαιόπυργος, Ομόλιο, Καρίτσα (σουπιές), Αμυγδαλή, Δήμη­τρα, Ανατολή, Μελιβοία, Σκήτη, Σκλήθρο, Σωτηρίτσα.

Τα παράλια του Δήμου Αγιάς την Καθαρά Δευτέρα σας περιμέ­νουν να πετάξετε το χαρταετό και να δοκιμάσετε τα σαρακοστιανά εδέ­σματα. Κορυφαία εκδήλωση την Καθαρά Δευτέρα είναι αυτή του Στο­μίου, όπου ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να γευτεί μαγειρευτές σου­πιές, κρασί και χαλβά, έθιμο μοναδικό στη Θεσσαλία.

(Ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Μεγαλοβρύσου)

Ο Πολιτιστικός  Σύλλογος και η Τοπική  Κοινότητα Μεγαλοβρύσου, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς, διατηρώντας την παράδοση, διοργανώνουν την εκδήλωση «Απόκριες 2014», την Κυριακή 2 Μαρτίου, στις 6μμ, στην πλατεία του Μεγαλοβρύσου.

Η εκδήλωση αποτελεί αναβίωση του εθίμου του ανάμματος του «φανού», της φωτιάς. Κατά τη διάρκειά της θα μοιραστούν τα παραδοσιακά αποκριάτικα εδέσματα, χαλβάς, σπανακοτυρόπιτα, λουκάνικα, το παραδοσιακό μπάντζο και θα ακολουθήσει εορταστικό γλέντι, με μουσική, χορό, άφθονο κρασί και πολύ τραγούδι γύρω από τη φωτιά.

(Ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών Αμυγδαλής)

Ο Σύλλογος Γυναικών Αμυγδαλής, σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς, διοργανώνουν πλούσιες εκδηλώσεις για το τριήμερο της Αποκριάς.

Το Σάββατο 1η Μαρτίου, στις 7μμ, παιδικό πάρτι μασκέ στο Στέκι Γυναικών. Το απόγευμα της Κυριακής άναμμα της φωτιάς και αποκριάτικα τραγούδια. Την Καθαρά Δευτέρα μεγάλο γλέντι στην πλατεία του χωριού με ορχήστρα, φασολάδα και διάφορα νηστίσιμα.

(Ανακοίνωση Τοπικού Συμβουλίου Μελιβοίας)

Ο Δήμος Αγιάς, σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο Μελι­βοίας, το Τοπικό Τουριστικό Δίκτυο του Δήμου Αγιάς και ομάδα νεαρών καρνα­βαλιστών της Μελιβοίας, διοργανώνει καρναβαλικές εκδηλώσεις στη Με­λίβοια την Κυριακή το βράδυ και την Καθαρά Δευτέρα το πρωί σε μια προσπάθεια αναβίωσης του παραδοσιακού καρναβαλιού.

Την Κυριακή το βράδυ, στις 7μμ, στην πλατεία Αγίου Νικολάου, με το κάψιμο των κέδρων, ο δήμαρχος Αγιάς θα βραβεύσει τους εν ζωή πα­λιούς καρναβαλιστές, θα προσφερθούν υπό τους ήχους παραδοσιακής μουσικής λουκάνικα, σουβλάκια, άφθονο κρασί και τσίπουρο, και θα ψα­λεί ο «ύμνος» της Μελιβοίας.

Την Καθαρά Δευτέρα, στις 11πμ, θα βγουν οι αυτοσχέδιοι καρνα­βαλιστές στην πλατεία με τη συνοδεία φασολάδας, χαλβά, λαγάνας και ποτού.

(Ανακοίνωση Τοπικού Συμβουλίου και Πολιτιστικού Συλλό­γου Γυναικών Γερακαρίου)

Το Τοπικό Συμβούλιο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Γε­ρα­καρίου διοργανώνουν αποκριάτικο γλέντι το βράδυ της Κυριακής 2 Μαρ­τίου.

6:30μμ, συγκέντρωση μεταμφιεσμένων μικρών και μεγάλων στον χώρο της παιδικής χαράς.

7μμ, έναρξη της παρέλασης που θα γίνει στον κεντρικό δρόμο του χω­ριού με διάφορα δρώμενα (σοκολατοπόλεμο κ.α.)  και θα καταλήξει στο Δημο­τικό Σχολείο.

7:30μμ, άναμμα της παραδοσιακής φωτιάς στον προαύλιο χώρο του σχο­λείου.

8μμ, παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Γερακαρίου (παιδικό, εφήβων και γυναικών) .

Θα ακολουθήσει το καθιερωμένο αποκριάτικο γλέντι με ζωντανή ορχήστρα και φαγοπότι.

(Ανακοίνωση Πολιτιστικού Συλλόγου Κουτσουπιάς)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουτσουπιάς θα διοργανώσει τις εξής εκ­δηλώσεις:

Σάββατο 1η Μαρτίου, το βράδυ, στη ψαροταβέρνα «Μπέμπης», θα γίνει η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του συλλόγου και, στη συνέ­χεια, αποκριάτικο γλέντι με ζωντανή μουσική και πλούσια λαχειοφόρο.

Κυριακή 2 Μαρτίου, το βράδυ, στις 8, θα πραγματοποιηθεί το κά­ψιμο του καρνάβαλου στην πλατεία της Κουτσουπιάς, όπου θα μοιρα­στούν από τα μέλη του συλλόγου δωρεάν τσίπουρο και ψητά λουκάνικα υπό τους ήχους αποκριάτικης μουσικής. Στη συνέχεια, το γλέντι θα με­τα­φερθεί στο beachbar «Γιαλός» με μασκέ πάρτι και μουσική μέχρι πρωίας.

Καθαρά Δευτέρα, πέταγμα χαρταετών στην παραλία και στη συνέ­χεια οι επισκέπτες μπορούν να απολαύσουν νοστιμότατα πιάτα με νηστί­σιμα θαλασσινά και αγνό τσίπουρο στις ψαροταβέρνες του οικισμού.

(Ανακοίνωση Πολιτιστικού Συλλόγου Βελίκας)

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βελίκας «Φιλοκτήτης», σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς και τον Σύλλογο Επαγγελματιών Βελίκας – Σωτηρί­τσας, διοργανώνει εκδήλωση στα «Πλατάνια» Βελίκας, την Κυριακή 2 Μαρτίου, στις 6μμ, με άναμμα φωτιάς, κάψιμο καρνάβαλου, ζωντανή μουσική και χορό με την ορχήστρα του Βασίλη Μπάτσικα. Στους επι­σκέπτες θα προ­σφέρονται δωρεάν άφθονο κρασί, τσίπουρο, ψητά λουκά­νικα και πολλά εδέσματα φτιαγμένα από τις γυναίκες της Βελίκας. Πα­ράλληλα, θα γίνει και η βράβευση καλύτερης παιδικής αποκριάτικης στολής, ενώ θα ακο­λουθήσουν πολλές άλλες εκπλήξεις.

(Ανακοίνωση Περιβαλλοντικού – Μορφωτικού Συλλόγου Σκή­της – Αγιοκάμπου)

Ο Περιβαλλοντικός – Μορφωτικός Σύλλογος Σκήτης – Αγιοκά­μπου διοργανώνει τις εξής αποκριάτικες εκδηλώσεις:

Κυριακή 2 Μαρτίου, το βράδυ, θα ανάψει η μεγάλη φωτιά στην πλατεία της Σκήτης, όπου μεταξύ παραδοσιακών εδεσμάτων και άφθο­νου κρασιού θα στηθεί ο χορός και θα καεί ο καρνάβαλος.

Καθαρά Δευτέρα, από το πρωί θα στηθούν τα καζάνια, όπου θα βράζει η πατροπαράδοτη φασολάδα για να προσφερθεί με τα υπόλοιπα σαρακοστιανά στους επισκέπτες με τη συνοδεία κρασιού και τσίπουρου. Την όλη εκδήλωση θα πλαισιώσει λαϊκοδημοτική ορχήστρα με την Αθηνά Πολυμέρου στο τραγούδι. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα στηθεί ο μεγάλος χορός γύρω από τον πλάτανο της πλατείας της Σκήτης. Το πέ­ταγμα του χαρταετού θα γίνει στο γήπεδο.

 
Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s